top of page

Gluten Nedir?

Gluten diyeti, aslen çölyak hastalarının ve gluten intoleransı bulunan kişilerin sağlık sorunu yaşamaması için yapılan bir beslenme düzenidir. Son yıllarda ise popülerleşerek herkesin uygulamak istediği bir diyet halini aldı. Peki, gluten nedir? Hangi besinlerde bulunur?



Gluten Nedir?

Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllardan elde edilen simit ve ekmek gibi ürünlerin yapımında kullanılan hamura elastikiyet kazandıran bir protein grubudur. . Gluten su ile birlikte elastik bir hal alır. Yapışkan bir yapıda olması hamurun mayalanmasını ve pişerken kabarmasını sağlar. Ayrıca katıldığı ürüne çiğnenebilir bir form kazandıran glüten, ürüne gevrek ve beğenilen bir doku oluşturur. Gluteni meydana getiren proteinler, prolamin ve gliadindir. Glutenin sağlığa olumsuz etki etmesinden çoğunlukla gliadin proteini sorumludur. Bağışıklık sistemi glüteni genellikle tolere etse de, glüten hassasiyeti ve çölyak hastalığı olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Glidain sindirilmesi zor bir proteindir. Bu yüzden bazı kişilerde bağırsak sorunlarına yol açabilir.


Gluten Hangi Besinlerde Bulunur?

Çoğu kişi için sindirim sorunları veya daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilen glüten sıklıkla, arpa, buğday, çavdar gibi tahıl ürünlerinde mevcuttur. Diğer gluten bulunan besinler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hamur ürünleri olan; simit, ekmek, pide ve lavaş gibi

  • Pasta ve kek türleri

  • İrmik ve şekerlemeler

  • Bulgur, makarna, kuskus, çorba ve hububatlar

  • Patates kızartması, cips ve işlenmiş etler

  • Malt, malt tatlandırıcısı ve malt ürünleri içeren yiyecek ve içecekler

  • Salata sosları ve soslu kuruyemişler

  • Doğal buğday unu, fosfat unu ve graham unundan yapılan ürünler

İşlenmiş gıdaların içine buğday katıldığı için bu ürünlerin birçoğunda gluten bulunur. Bu yüzden glütene karşı intoleransı olan bireylerin bu tip ürünleri tüketmeden önce paketin arkasını okumaları oldukça önemlidir.


Kaynakça:

  1. https://bulutklinik.com/blog/gluten-nedir-gluten-hangi-besinlerde-bulunur-1060






Recent Posts

See All
bottom of page