top of page

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı İle İlgili Merak Edilenler



Hamileliğin Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi Nedir?

Gebelikte oluşan hormonal değişimler ağız içi salgıları da etkiler. Hamilelikte ağız ve diş sağlığı açısından en büyük sorunlar arasında reflü, bulantı ve kusmanın neden olduğu ağızdaki asit oranının yükselmesidir. Bu yollarla ağıza gelen yüksek miktardaki asit diş dokusu ve diş etlerinin tahriş olmasına neden olur. Dişlerdeki bu tahriş hassasiyete ve çürüklere yol açabilir. Aynı şekilde hormon değişimleri nedeniyle diş eti şişmeleri oldukça sık yaşanır. Hamileliğin ileri dönemlerinde ise vücut ağırlaştığı için uyku kalitesi bozulur. Bu durum da diş sıkma, diş gıcırdatma ve eklem ağrılarına yol açabilir. Diş sıkması bruksizim plağı kullanarak rahatlatılabilir.

Gebelerde tükürük salgısı da değişime uğrayarak azalıp çoğalabilir. Azalan tükürük salgısı diş çevresini temizleme görevini tam anlamıyla yerine getiremeyebilir. Bu yüzden ağız hijyeni konusunda bu açıdan da daha titiz olunmalıdır.

Çürük Dişler Bebeğe Zarar Verir mi?

Ağız içinde gelişen mikroplar sindirim yolu ile vücuda yayılabilir. Bu yüzden mikroplar vücutta sağlık sorunları açısından her zaman risk faktörüdür. Diş eti sorunları da bilimsel açıdan diyabetle alakalı bir hastalıktır. Bu yüzden büyük bir problem olan gebelik diyabeti gelişimini en aza indirmek için tetikleyici etkenlerini minimize etmek gerekir. Bu yüzden dişler çok iyi bakılmalıdır. Diş çürükleri ayrıca ağrı yaptığı için gebelikte zorlayıcı bir durum yaratabilir.


Diş Ağrısı Olan Hamilelere Nasıl Tedavi Uygulanır?

Gebelikle alakalı herhangi bir sorunu olmayan anne adaylarına her türlü işlem yapılabilir. Ancak hamilelik hassas bir dönem olduğu için yalnızca acil ihtiyaçlara bakılıp, tedavi doğum sonrasına bırakılır. Diş kırılması gibi daha acil vakalarda röntgen çekilerek bakılırken başka problemlerde röntgen çekilmez. Erken doğum, düşük ve kanama problemi olan hamilelerde ise diş tedavisi kadın doğum uzmanı onayı ile yapılabilir.


Diş Tedavisinde Kullanılan Kimyasalların Gebeye ve Bebeğe Etkisi Nedir?

Hamilelerin diş tedavilerinde lokla anestezi yapılır. Lokal anestezinin vücuttan bebeğe geçiş yapması çok düşük bir ihtimaldir. Bu da risksiz bir durumdur. Bu şekilde bir tedavi acil tedavi gereken hamilelerde yapılır. Tedavisi yapılmayan diş probleminin bebeğe olan etkisi ve zararı daha fazladır.


Gebelik Öncesinde Diş Sağlığı için Nasıl Tedbirler Alınmalıdır?
  • Gebelik planlaması öncesinde tüm diş kontrollerine gidilmelidir. Çürük dişler, ağız hijyeni, 20 yaş dişlerinin durumu gibi tüm işlemler gözden geçirilmelidir.

  • Gerekli tedaviler yaptırılmalıdır.

  • Beslenme ve fırçalama alışkanlıklarına dikkat edilmelidir.

  • Gebeliğin her döneminde işlem yapılabilir. Ancak hamilenin ve bebeğin en rahat zamanları 2. trimester dönemdir.


Kaynakça:

bottom of page