top of page

Vitamin Eksikliği ve Depresyon: Depresyonla Savaşan Besin ve Vitaminler

Updated: Jun 25, 2021

Gündelik hayatın stresi, sosyal şartlar, uzun süren zorlayıcı yaşam koşulları gibi çevresel şartlara bağlı olarak oluşan “depresyon” hakkında bilgi veren Dr. Orçun Orhun; alınacak takviye gıda ve vitaminler ile depresyon belirtilerinde azalma görülebileceğinin altını çizdi.


Depresyona hem sosyal şartların hem de bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların sebep olabileceği belirten Dr. Orçun Orhun; en sık karşılaşılan depresyon belirtilerinin, üzüntü, ilgisizlik, yaşamdan zevk almama ve huzursuzluk olduğunu açıkladı. Depresyonun genellikle ilaç tedavisi ile kontrol altına alındığını söyleyen Orhun; gıda takviyeleri ve vitamin desteği ile de depresyon belirtilerinde azalma sağlanabileceğini belirtti.

En sık görülen depresyon belirtisi: Uykusuzluk

Depresyon tanısı konmuş kişilerde C, B6, D vitamini ve folik asit, demir gibi maddelerin eksikliğinin görüldüğünü vurgulayan Dr. Orhun, özellikle magnezyum eksikliğinin depresyon semptomlarına sebep olabildiğinin altını çizdi. Depresyonun en sık karşılaşılan belirtilerinden birinin de uykusuzluk olduğunu söyleyen Dr. Orhun, bu belirtilerin yanında iştahsızlık, cinsel isteksizlik, enerji kaybı ve çabuk yorulmanın da geldiğini belirtti.


Depresyonla savaşan besin ve vitaminler

Yapılan çalışmalar sonucunda D vitamini eksikliğinin kronik yorgunluğa ve depresyona yol açabileceğini gösterdiğini açıklayan Dr. Orçun Orhun, eksikliği depresyona yol açabilecek besin ve vitaminler konusunda açıklamalarda bulundu. Mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin için; hindi, tavuk eti, peynir, yoğurt ve yüksek karbonhidratlı meyveler ve soya ürünlerinin tüketilmesinin faydalı olabileceğini vurgulayan Orhun, zengin omega 3 kaynağı olan balık ve ceviz’in de önemine dikkat çekti.

Folik asitten zengin yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini kaynağı brokoli, narenciye gibi meyve ve sebzeler, B6’dan zengin fındık, antep fıstığı, balık, B12’den zengin ciğer, kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et ve peynir, çinko kaynagindan zengin kuruyemişler de depresyon belirtilerinde azalma sağlayabiliyor.

Depresyon bir hastalıktır ve bir uzman tarafından ayrıntılı bir muayene ile tespit edilmesi gerekir. Belirtilen gıdaların alınmaması direkt depresyona neden olmaz ama depresyon riskini artırabilir.


Kaynakça:

60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page