top of page

DHA Nedir?

Açılımı docosahexaenoic asit (DHA) olan bu madde en önemli omega-3 yağ asitlerinden biridir. Birçok sağlık faydasıyla bağlantılıdır. Vücut DHA’yı kendisi üretemez. Bu nedenden dolayı beslenme yoluyla alınması hayati öneme sahiptir.

Docosahexaenoic Acid veya DHA Nedir?

DHA, uzun zincirli bir omega-3 yağ asitidir. 22 karbon uzunluğunda, 6 çift bağa sahiptir. Bu da çok esnek olduğu anlamına gelmektedir. Başta balık, kabuklu deniz hayvanları, balık yağları ve diğer bazı deniz yosunlarında çeşitli oranlarda bulunmaktadır. Beslenme sırasında özellikle yüksek DHA oranlı ürünler tercih edilmelidir. Yüksek DHA oranı derin okyanus balıklarında ve buzullar arasında yaşayan kutuplara yakın denizlerde tutulan balıklarda veya bu balıklardan elde edilen balık yağlarında bulunmaktadır. Balıkların donmamak için ürettikleri antifriz işlevi gören bu madde DHA denen maddedir. Derin okyanus balıklarında yüksek oranda bulunmasının sebebi budur. Beynin yaklaşık % 60’ı yağdır. Bunun yaklaşık % 40 -50’si ise DHA’dır. Yani, ortalama 1200 gr olan insan beyninin 250 – 350 gramı DHA’ dan oluşmaktadır.

DHA’nın Eksikliği Nelere Sebep Olur?
  • DHA’nın eksikliği beyinde hiperaktivite, dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu, hafıza zayıflığı, unutkanlık, okuma bozuklukları, öfke ve depresyon gibi problemlerin oluşmasına sebep olmaktadır.

  • DHA ayrıca psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde, yaşlanmanın geciktirilmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.

  • DHA, cenin ve bebeğin normal gelişimi için beyin zarının %15-20, retinanın %30-60’ının oluşmasına yardım etmektedir.

  • Gebelik sürecinde mutlaka alınması gereken DHA erken doğum, düşük ve zayıf bebek riskini önemli ölçüde azalttığı gibi, doğum sonrasında annede depresyon ve yüksek kan basıncı gibi olumsuzlukları da gidermektedir.

  • Yüksek DHA takviyesinin çocuklarda IQ seviyesi, dikkat eksikliği, hiperaktifliğe olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

  • Vücudunuz DHA’yı üretemedği için, besinler veya takviyeler vasıtasıyla almanız gerekiyor.


Kaynakça:

16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page