top of page

Ramazanda Çörek Otu ve Chia Tohumuyla Bağışıklığınızı Güçlendirin

Updated: Apr 30, 2021

Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerektiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Sahurda yumurta, süt, kefir, peynir, yoğurt, iftarda ise yoğurtlu çorbalar, et, tavuk, balık, kuru baklagiller gibi protein içeren besinler mutlaka yer almalıdır. Ayrıca iftar yemeklerinizin içine çörek otu, sahur yemeklerinin içine de chia tohumu ekleyerek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine daha fazla destek olabilirsiniz” dedi.


C Vitamini Tüketimine Dikkat!

Koronavirüs vaka sayılarının artış göstermeye devam ettiği bu günlerde, virüslere karşı kalkan görevi gören bağışıklık sistemimizin olumsuz etkilenmemesi için Ramazan ayında doğru, dengeli ve sağlıklı beslenmeye çok daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Oruç tutarken dengeli beslenilmezse uzun süreli açlık ve susuzluk nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayabiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli etkenlerden birinin dengeli ve sağlıklı beslenmek olduğunu dile getiren Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “İftar ve sahurda sağlıksız besinler tüketmek, hastalıklara yakalanma riskini artırır. Bu nedenle bol sıvı tüketimine dikkat edip, mevsim sebzeleri, proteinli gıdalar ve meyveler tüketmek çok önemlidir. Bu süreç içinde C vitamini tüketimine de özen göstermelidir. Bunun için iftardan iki saat sonra meyve tüketebilir ya da C vitamini yönünden zengin bitki çayları içebilirsiniz” dedi. Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için önerilerde bulunan Dr. Buyrukçu, şunları söyledi:


İftar ve Sahurda Neler Tüketilebilir ?

“İftarda tüketilecek yemeklerin içine çörek otu ve sahurda tüketilecek yemeklerin içine de chia tohumu eklenmesi bağışıklık sistemine fayda sağlayacaktır.”

“Öğünlerinizde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller açısından ölçülü bir beslenme tarzı benimsediğiniz zaman, hastalıklara karşı vücut direncinizi de güçlü tutmuş olursunuz. Oruç tutulmaya başlandığı zaman, öncelikle iki öğün beslenme ve 16 saatlik bir açlık sürecine girilmiş oluyor. Bu nedenle öğünlerin dengeli ve düzenli yapılması önemli. Özellikle sahur öğünü asla atlanmamalı. Sahurda süt, kefir, yumurta, peynir ve yoğurt gibi proteinden zengin besinlere yer vermek, vücudun ihtiyaç duyduğu proteini karşılamaya yardımcı olur. İftarda ise yoğurtlu çorbalar, et, tavuk, balık, hindi ve kuru baklagiller gibi protein içeren besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekir. Sahurda sucuk, pastırma, kıyma gibi yiyeceklerin sağlık açısından herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat gün içinde fazla susamaya neden olabilirler. Bu nedenle çok tercih edilmemelidirler. Aynı sebepten çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler de sahur öğününde yer almamalıdır. Sahurda meyve tüketimine de özen gösterilmelidir. Bu öğünde meyve yanında bir yağlı tohum grubuyla (ceviz, fındık, badem gibi) birlikte tüketilmelidir. Doğal bitkisel ürünler de özellikle bu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça yararlı. İftarda tüketilecek yemeklerin içine çörek otu ve sahurda tüketilecek yemeklerin içine de chia tohumu eklenmesi bağışıklık sistemine fayda sağlayacaktır. Chia tohumu ayrıca tok tutmaya da yardımcı olur. Yine sahurda yeşil çay, beyaz çay, zencefil, ıhlamur, papatya, rezene gibi bitki çayları içilebilir.”


Kaynakça:


21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page